تمام مواد غذائی، علاوه بر این که توسط انسان مورد استفاده قرار میگیرند، ضمنا توسط دیگر جانداران نیز مورد مصرف تغذیهای قرار میگیرند. باکتریها، قارچهای تک سلولی، حشرات و لارو حشرات از اولین موجوداتی هستند که غذاها و از جمله میوهها را مورد حمله قرار میدهند. به این ترتیب، تنها پس از چند روز و گاهی حتی پس از چند ساعت از برداشت میوه، کار تخریب میوهها آغاز میشود؛ به گونهای که ابتدا با لکهای ظریف و سپس حالت کپک زدگی و له شدگی، میوه غیر قابل مصرف میشود.
گروه میوهها
میوهها یکی از گروههای مهم غذائی در تغذیهی انسان هستند؛ به گونهای که توصیه میشود هر روز ۳-۴ واحد از آنها مصرف شوند. هر واحد میوه حدود ۶۰ کیلوکالری انرژی و مقدار مناسبی ویتامین و مواد معدنی وارد بدن انسان میکند و مقدار هر واحد میوه را میتوان بعنوان مثال ۱ سیب یا ۱ پرتقال متوسط، یک برش ۴۰۰ گرمیهندوانه، نصف لیوان گیلاس، دوسوم لیوان توت فرنگی نام برد.
راهی برای نگهداری طولانیتر میوهها
از آنجا که نگهداری میوهی تازه همیشه امکان پذیر نیست، لذا انسان همواره به دنبال راهی برای نگهداری طولانیتر میوهها بوده است. امروزه از فریز کردن به عنوان بهترین روش نگهداری مواد غذائی در منزل نام برده میشود؛ این در حالی است که بسیاری از میوهها اگر حالت یخ زدگی پیدا کنند، کیفیت ظاهری نامناسبی پیدا کرده و عموما به همین دلیل، به صورت یخ زده مورد استفاده قرار نمیگیرند. بعنوان مثال، پرتقال، سیب، هندوانه یا موز یخ زده، فرم مناسبی برای مصرف شدن ندارند. از زمانهای قدیم، خشک کردن، مربا کردن، در شکر نگهداری کردن و امثالهم را برای نگهداری میوهها استفاده میکردهاند. جوزهای شکری در واقع میوههائی هستند که خشک شده و درونشان با شکر پودری پر میشده است. میوههائی از قبیل آلو، هلو، توت و انگور اغلب به صورت خشک شده به شکل آلوخشکه، برگهی آلو، توت خشکه و کشمش مورد استفاده قرار میگرفتهاند. حتی امروزه نیز مصرف میوههای خشک از اقبال بسیاری برخوردارند و دستگاههای برقی برای خشک کردن سریع میوهها در اختیار خانوادهها قرار دارد.
در اغلب آجیل و خشکبار فروشیها، بستههای میوهی خشک شده (حاوی سیب، کیوی، انبه، موز و دیگر میوههای خشک شده) به فروش میرسند. حمل و نگهداری این میوههای خشک، سادهتر و احتمال خرابیشان نیز کمتر است. به ویژه در تعطیلاتی مانند عید نوروز، همراه داشتن میوههای خشک در مسافرت و همچنین وجود این مواد غذائی در منزل، نسبت به نداشتن میوههای خشک، تغذیهی مناسبتری را برای افراد ممکن میسازد. انواع میوه در فصول خاصی وجود دارند؛ در حالی که در تمام ایام سال میتوان از مصرف میوههای خشک لذت برد.
منبع:صنایع غذایی روژدا